Vi vill se dig i mörkret

Använd reflexer

Nu när höstmörkret är här är det extra viktiga att ha på sig reflexer i trafiken. Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas. Den som bär reflexer syns mycket tydligare och på längre avstånd. Med reflex så syns du på 125 meter avstånd istället för 20–30 meter utan reflex.

 

Det är alltid bra att ha en reflex i jackfickan eller väskan som du enkelt kan ta fram om det har blivit mörkt när du ska ut. Gatans belysning gör att du själv ser, men det gör inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behövs reflexer trots att det finns gatubelysning. 

 

Var sitter reflexen bäst?

Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen. Det finns sk Snap-on reflexer som har en snap-funktion som passar runt hand- och fotleder. Hårda reflexer som hänger i ett snöre och dinglar efter sidan är också en mycket bra variant. Och helst även i kombination med en reflexväst eller reflexsele.

 

Smarta kläder i reflekterande material

En del kläd- och skodesigners inom sportkonfektionsbranschen har integrerade reflexer i plaggen och skorna så att användaren syns i mörkret. Det finns även smarta accessoarer med  reflekterande egenskaper som gör dig mer synlig i mörkret. Exempelvis vantar, mössor, ryggsäckar/väskor, skor och paraplyer.

 

Byt ut gamla reflexer

Titta över reflexerna och köp nya om det behövs. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den lätt repig och tappar sin reflexförmåga.

En normal livslängd för en reflex är ungefär tre år. När du köper reflexer, kontrollera att den är SIS-märkt eller CE-märkt.

 

Reflexer när du cyklar

Som cyklist är det lag på att ha både belysning och reflexer på sin cykel. Har du dessutom reflexer på hjälmen, Snap-on reflexer runt hand- och fotleder och bär en reflexväst så syns du ännu bättre!

 

Glöm inte bort reflexer på hunden

Det finns olika reflexprodukter för hundar. Exempelvis reflexvästar, reflexselar, reflexkoppel och reflexhalsband. Ett annat bra sätt att öka synligheten är med hjälp LED-lampor eller på koppel och halsband.

 

Länkar till kortfilmer om att synas i mörkertrafik

NTF: s film om cykelbelysning och reflexer: https://www.youtube.com/watch?v=A_7WazNMf-U

Trafikverkets film Var rädd om dig - användarreflex:   https://www.youtube.com/watch?v=SjIw40s4NE8

UR Gatsmart film om mörker och reflexer: https://urplay.se/program/171741-gatsmart-morker-och-reflexer

Använd reflexer

2020-10-16