Risk för svarthalka på vägarna

Nu på hösten när det ​börjar bli kallt på nätterna är det risk för frosthalka, så kallad svarthalka, framför allt på morgonen. Ishalkan kan slå till utan förvarning när temperaturen pendlar kring nollstrecket. Samtidigt har många bilförare inte hunnit byta till vinterdäck.

 

Sommardäcken blir hårda och får ett försämrat väggrepp när det är kallare än fem plusgrader. Vid riktig kyla kan sommardäcken bete sig som en puck på is. Vinterdäck är bättre lämpade för körning i kyla och på halt väglag.

 

Svarta halkan – syns inte
Den svarta halkan är kanske det mest förrädiska väglaget. Ena stunden kör man omkring på torr asfalt för att en stund senare åka på en vägbana som är täckt av ett is- eller frostlager. Den svarta halkan är ofta mycket lokal.

 

  • Se upp med underkylt regn, som det kallas när det regnar och vägbanan är kall. Då fryser vattendropparna så fort de träffar den kalla vägen. Lufttemperaturen kan vara på plussidan, men vägen är på minussidan. Underkylt regn kan vara svårt att upptäcka eftersom det ser ut som vanligt regn när dropparna träffar den varma bilrutan.   

 

  • Byt till vinterdäck i god tid. Den första halkan kommer ofta som en överraskning - därför är det bra att vara förberedd med rätt däck på bilen. 

 

  • Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under 1 december - 31 mars.

 

Via länken hittar du information om vilka regler som gäller för däck på fordon. Däck (Transportstyrelsens webbplats)

Risk för svarthalka på vägarna

2021-10-18