Välj en nykter väg i sommar

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter. Men det kan också vara att välja den väg där polisen gör många alkoholutandningsprov, så att de med alkohol i kroppen tas av vägen!

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. Polisen gör förstås också flera riktade insatser för att hitta alkoholpåverkade, t ex utanför Systembolag.
- Vi fortsätter vårt envisa arbete med att göra många utandningsprov, för att förhoppningsvis plocka bort så många rattfyllerister som möjligt från våra vägar, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.
En förhoppning är att ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen! Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns ofta hoppas man att de som är berusade stannar hemma, att polisen har en avskräckande effekt.
Hur säker är vägen i ditt län?

Alkoholutandningsprov 2012 per tusen invånare fördelade per polismyndighet.


-I Västmanland har vi tyvärr något större andel rattfyllerister än i resten av landet. Därför är det tryggt att veta att polisen i länet fortsätter att prioritera alkoholutandningsprov. Jag vill verkligen inte möta någon rattfyllerist, säger Elisabeth Westman, projektledare på NTF Västmanland.

Andel positiva utandningsprov 2012, fördelat per polismyndighet.

Checklista inför semesterresan:
- Välj resväg så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg
- Planera resan med flera raster
- Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
- Se till att vara ordentligt utvilad
- Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm

Checklista under semesterresan:
- Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
- Använd bälte (barn under 4-5 år bakåtvänt)
- Håll hastigheten
- Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför


2013-06-19