Säkra barn i bilen

Bilens bälten, krockkuddar och säten är anpassade efter en vuxen persons kropp. Barn är mindre till storleken och har andra proportioner än en vuxen. Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska därför använda en särskild skyddsanordning i bilen, dvs babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde.  

 

Små barn

Barn bör färdas bakåtvänt upp till minst fyra års ålder, gärna längre. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision och belastningen på skalle och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnstol. Barn som färdas bakåtvänt åker upp till fem gånger säkrare än barn som sitter framåtvänt.

Från krocksäkerhetssynpunkt är det lika säkert att placera barnet bakåtvänt i fram- eller baksäte, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Det är extremt viktigt att krockkudden kopplas ur innan placering i framsätet. Fördelar med att barnet sitter bakåtvänt i framsätet är att har du själv har uppsikt över ditt barn och i bilens framsäte finns oftast mer plats vilket gör att barnet kan sitta bakåtvänt under lång tid vartefter det växer.

 

Större barn

Större barn (4–5 år till 10–12 år) åker säkrast i bältesstol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i främre eller bakre passagerarsätet.

Barn och kortvuxna ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.

 

Ha aldrig bältet under armen

Ett bälte som sitter nära halsen är inte farligt. Det är däremot väldigt farligt att hamna i en olyckssituation och ha bältet under armen. Då kan inte bältet fånga upp bål och huvud, och överkroppen slungas hastigt framåt, vilket kan ge allvarliga skador på huvud och nacke.

Det korrekta är alltså att hellre ha bältet nära halsen än för långt ut på axeln. Och absolut inte under armen.

 

Dra åt bältet 

Bältet ska sitta så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Ta därför av eller öppna upp tjocka ytterkläder så att bältet sitter tajt mot kroppen. Gäller både de som åker framåtvänt och bakåtvänt. Vuxna som barn.

 

För att stol och bil ska ge ditt barn det skydd som är avsett ska stolen passa ditt barn men också den bil den ska monteras i.

-Vänd dig därför gärna till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova stolen med barnet i bilen.

 

Marknadsöversikter

NTF:s marknadsöversikter ger dig en överblick över säkra produkter och tjänster och var du hittar dom. Här kan du till exempel se vilken bil som är mest krocksäker, var du kan hyra bilbarnstol och få mer fakta om olika bilbarnstolar. Länk till NTF:s marknads- översikter: https://ntf.se/konsumentupplysning/marknadsoversikter/

 

Frågor och svar

NTF:s frågor och svar är en sammanställning av hundratals vanliga frågor och svar inom trafiksäkerhetsområdet, bland annat om barn i bil. Länk till NTF:s frågor och svar: https://ntf.se/fragor-och-svar/

 

Tester av olika bilbarnstolar

Länk till Folksam, som testar 32 populära bilbarnstolar: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/bilbarnstolar

 

Film om barn i bil

Folksam - En kort informativ film om hur du skyddar ditt barn, länk till film: https://www.youtube.com/watch?v=DgQP0a6E2Ck

 

Säkra barn i bilen

2020-08-03