Ny rekommendation för bilbarnstolar

Det är svårt att veta hur länge man kan använda en bilbarnstol. Nu lanseras den första gemensamma svenska rekommendationen för barnsäkerhet i bil.

 

Bilbarnstolar på marknaden kan generellt sett sägas ha en livslängd på cirka tio år, räknat från inköpsdagen. Stolen åldras inte av att stå på ett lager.

Gränsen på tio år är inte ny men nu har expertgruppen som representerar hela bilbarnstolsbranschen i Sverige sammanställt de faktorer som påverkar hur länge en bilbarnstol kan användas, baserat på tillgängliga fakta.

 

Hantering och slitage påverkar livslängden

För att minska själva materialets åldrande är det bra att minska exponering i solljus och höga temperaturer, helt enkelt genom att täcka över bilbarnstolen när den inte används.

Det kan också löna sig att vara rädd om sin bilbarnstol, då slitage påverkar flera funktioner. Synligt slitna bältesband, kärvande bälteslås eller trasiga detaljer kan vara sådant som gör att stolen behöver kasseras.

Generellt gäller att en bilbarnstol som varit med om en krock ska kasseras. Men hur kraftig krock behövs för att stolen måste kastas? Även detta tar den nya rekommendationen upp, genom att nämna några villkor att hålla sig till. 

 

Ladda ner rekommendationen här: Svenska rekommendationer för bilbarnstolars livslängd.pdf  

 

Bilbarnstolar är en förutsättning för att barn upp till 10–12 år ska kunna färdas säkert i bil. Små barn upp till minst fyra år åker säkrast i bakåtvända bilbarnstolar, inklusive babyskydd. Större barn åker säkrast i bältesstol, bälteskudde eller integrerad bältesstol, tillsammans med bilens bälte.

Ny rekommendation för bilbarnstolar

2021-01-29