Var rädd om det som är du

Cykeldag under europeiska trafikantveckan

Under europeiska trafikantveckan kommer olika pop-up aktiviteter att genomföras i Västerås city för att visa på hållbar mobilitet. Tanken är att påverka hur vi reser till vardags för att minska bilresor och parkeringsbehov i stadsmiljön. Färre bilar lämnar mer plats för människor och bidrar till en trygg, attraktiv och hållbar stadsmiljö.

Västerås stad kommer att prata om hållbart resande och aktuella cykelsatsningar. Cykelfrämjandet visar olika sorters lastcyklar med möjligheter att prova dem. NTF berättar om hur du cyklar säkrare och hur en cykelhjälm kan skydda det viktigaste du har – dina tankar, dina känslor och dina minnen. Att använda cykelhjälm är ett bra sätt att ta hand om sig själv!

Dessutom bjuds det på fina erbjudanden från olika cykelhandlare i Västerås!

Du kan också vara med och tävla om en Hövding, som är en airbag för cyklister som man bär runt halsen i form av en krage. Vid en eventuell olycka blåser airbagen upp och formar sig kring huvud och nacke som en skyddande huva. 

 

Cykelhjälmskampanjen "Var rädd om det som är du"

Är oturen framme vid en cykelolycka slår du i huvudet och får hjärnskador som förändrar dig för alltid. En cykelhjälm halverar risken för huvudskador.

För att få fler att använda cykelhjälm har NTF tillsammans med komikern Marika Carlsson och musikern Daniel Adams-Ray kampanjen ”Var rädd om det som är du”.

För Marika Carlsson är cykelhjälmen en självklarhet i vardagen. Nu hoppas hon inspirera fler att skydda sig själva i trafiken. Läs mer på www.detsomardu.se

-Det är med stolthet jag medverkar i en kampanj som kan rädda liv, säger Marika Carlsson.

Se gärna YT-kortfilmer med Marika och Daniel via länken: 

https://www.youtube.com/channel/UC05r8xhOJLnUlGMJHnnTahg 

 

 

Tänkvärt...

Cyklister står för nästan hälften av alla allvarliga trafikskador.

80 procent av de allvarliga skadorna har uppstått i en singelolycka utan inblandning av vare sig bilar eller andra cyklister. 

Många av olyckorna beror på halt underlag såsom is, snö, grus eller blöta löv.

Platser som är särskilt olycksdrabbade är bland annat broar, smågatsten, brunnslock och vägmarkeringar.

Ofta är det huvudet som får ta den hårdaste smällen i en cykelolycka. Har man otur får man en hjärnskada som aldrig läker och som förändrar den man är, förmågan att tänka och tala, minnas, lära sig nya saker, känna glädje, vrede och sorg.  

Hjälmanvändning kan förhindra hälften av alla svåra skallskador som annars skulle kunna orsaka kroniska besvär. Dessutom kan allvarliga ansiktsskador förhindras. 

Var rädd om dig och ditt liv. Använd hjälm när du cyklar. 

Cykeldag under europeiska trafikantveckan

2020-09-14