Allt fler cyklar året runt. NTF:s årliga cykelhjälmsmätning som består av över 100 000 observationer, genomförda i samtliga län, kan konstatera att användningen av cykelhjälm nationellt har ökat med två procent. I Västmanland har hjälmanvändningen ökat med fyra procent sedan 2017. En liten men glädjande ökning i länet!
Under 2017 dog 26 cyklister i trafiken. Cirka 2 000 skadades allvarligt och 240 skadades mycket allvarligt. En ökad cykelhjälmsanvändning har störst effekt inom gruppen mycket allvarligt skadade.
Det finns en uttalad vilja att öka andelen transporter som sker med cykel i samhället. Om fler väljer att cykla året runt så är det bra för miljön, hälsan och trängseln i trafiken men det får inte vara på bekostnad av fler dödade och allvarligt skadade. Singelolyckorna på cykel står för cirka 80 procent av samtliga allvarligt skadade på cykel.
- Förra året presenterade Regeringen sin cykelstrategi och sköt till medel för insatser för att både öka cyklandet och göra cyklandet säkrare. Även om det är för tidigt att uttala sig om effekterna så är det glädjande att vi numera pratar om cykelhjälmen igen och att det är många som gjort betydande insatser det senaste året för ökad hjälmanvändning. På det sättet är det uppmuntrande att vi nu ser en ökning av hjälmanvändningen, säger NTF Västmanlands projektledare Elisabeth Westman.
- Användningen av cykelhjälm varierar kraftigt beroende på var man bor. I och omkring Stockholm använder över sju av tio hjälmar och i Göteborgsregionen är det ungefär varannan. I Västmanland använder var tredje cyklist hjälm.
Kommun Andel med hjälm
Arboga 27 %
Fagersta 23 %
Hallstahammar 37 %
Kungsör 31 %
Köping 22 %
Norberg 43 %
Sala 30 %
Skinnskatteberg 14 %
Surahammar 53 %
Västerås 39 %
Cykelhjälm i Västmanland 33 %
Cykelhjälm i hela landet 46 %
Totalt observerades 7 740 cyklister i Västmanland
Användningen bland barn under 15 år, som omfattas av cykelhjälmslagen, är högre men långt ifrån alla barn använder hjälm. Nationellt använder 58 procent hjälm vilket är detsamma som förra året. I Västmanland ligger hjälmanvändningen bland barn på 57 procent.
Läs mer om höst och vintercykling här: Höst och vintercykling
För att det ska vara enkelt och säkert att cykla under höst- och vintertid behövs en effektiv lövupptagning, snöröjning och halkbekämpning för cyklister. För cyklisten finns det även bra cykelutrustning som gör cyklingen bekvämare och säkrare under hösten och vintern.
- Hjälmen är lika viktig oavsett årstid men det kan lätt bli kallt om huvudet när det är minusgrader ute. En tunn vindtät mössa under hjälmen fungerar ofta bra men tänk på att justera hjälmen så den sitter stadigt. När hösten och vintern kommer är däckens friktion mot körbanor med fuktiga löv och isbildning sämre, då kan det vara bra med dubbdäck på cykeln. Se även till att synas ordentligt med reflexer och fungerande lyktor för det blir allt mörkare där ute, avslutar Elisabeth Westman på NTF Västmanland.
2018-10-30