Cykla för hälsan och nöjet

Våren är här och då kan det vara dags att titta över sin cykel. Ta dig tid att smörja upp cykelkedjan och gå igenom bromsarna. Titta över reflexerna och belysningen.

 Det bästa kan vara att lämna in cykeln för en service.

Att cykla är både bra för dig själv samtidigt som man gör en insats för miljön. Föräldrar och andra vuxna har möjlighet att vara förebilder för barn och ungdomar där cyklandet har gått ner. Användandet av Elcykeln kan kanske vara ett sätt att vända på den utvecklingen bland barn och ungdomar.

Ta dig tid att titta ut en cykelhjälm som sitter bra och är godkänd. Det är några saker man ska titta lite extra på.

Hjälmar ska uppfylla grundkrav för hälsa och säkerhet för att få säljas. Bruksanvisningen ska vara på svenska och även förklara märkningen. Ett CE-märke på hjälmen visar att tillverkaren fått certifikat på att hjälmen uppfyller de krav som lagen ställer. Bara särskilt utsedda laboratorier kan utfärda certifikaten.

Hjälmen ska sitta rakt på huvudet och den ska sitta stadigt. Den skyddar inte om den sitter bakåtlutad eller framåtlutad. Var därför noga när du provar ut en ny hjälm!

  • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken!
  • Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
  • Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
  • Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer.
  • Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt!
  • Du ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan du bestämmer dig. Det är inget fel om den är snygg.

Källa: Trafikverket

 

Tänk på det här: Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Detta gäller också om de cyklar inom inhägnat område. Cykelhjälm eller annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper kan användas. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Källa: Transportstyrelsen

 

NTF Konsument har information om hjälmar. Där finns det även foldrar som man kan ladda ner som vänder sig till Småbarnsföräldrar och Tonårsbarn.

Folksams test av cykelhjälmar för vuxna och barn.

Länsförsäkringars test av cykelhjälmar.

Hos Transportstyrelsen finns det mer information om vilka trafikregler som gäller för dig som cyklist

På bilden från vänster Closca Fuga - hopfällbar hjälm, Hövding hjälm – airbag och Carrera hopfällbar hjälm.

Cykla för hälsan och nöjet

2018-05-16