Har du koll på dina däck?

I Västerås genomförs Däckkollen på servicestationen Circle K den 22 och 23 augusti i samband med att bilister tankar eller laddar sina bilar. Syftet är att öka kunskapen om hur viktiga däcken är för trafiksäkerheten och miljön.

 

Medan däckspecialister mäter mönsterdjup och lufttryck i däcken informerar NTF förarna om varför det är viktigt att ha bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken.

 

  • Håll koll på mönsterdjupet. Risken för vattenplaning ökar när däckets mönsterdjup blir mindre än 3 mm. Dessutom påverkas bromsprestandan av mindre mönsterdjup. Desto mer slitet ett däck är, desto längre tid tar det att stanna. Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 mm (när det är vinterväglag och krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).

 

  • För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen, förlänger bromssträckan och dessutom slits däcken ut snabbare. Med dåligt tryck i däcken kan bilen bli svår att hantera vid en undanmanöver eller häftig inbromsning. Det kan i värsta fall leda till olyckor.

 

  • Ett bra lufttryck är ungefär 2,5 bar för en personbil, men kolla vad som står på din bils tanklock, vid förardörren eller i instruktionsboken.

 

  • När du ska köpa nya däck - ta hjälp av energimärkningen och välj energismarta däck med bra väggrepp. Det minskar driftkostnaderna och miljöpåverkan samtidigt som trafiksäkerheten ökar.

 

  • Det är bra att byta däck efter säsong. Du får lägre energianvändning och högre säkerhet då däckets funktion är bättre anpassad till väglaget. På sommaren kan odubbade friktionsdäck ge sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.

 

 

Däckkollen är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, trafiksäkerhetsorganisationen NTF och Bilprovningen.

 

Bilagor: 

-Rapport med resultat från Däckkollen 2023 samt trender utifrån resultat från tidigare år.

-Tips för att ha koll på sina däck och underlag om energimärkning, däcktryck, mönsterdjup och vinterdäck på sommaren. 

Har du koll på dina däck?

2024-08-22