Dödsolyckorna på vägarna ökade 2022

Förra året omkom 220 personer i vägtrafiken, det är tio fler jämfört med 2021. Det visar Transportstyrelsens preliminära årsstatistik. Antalet trafikolyckor med dödlig utgång är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Detsamma gäller utvecklingen av antalet fordon på vägarna, som återigen har ökat. 

 

Av de omkomna i vägtrafiken under 2022 var:

  • 8 barn i åldern 0–15 år
  • 80 personer var 65 år eller äldre
  • 124 av de omkomna var skyddade (103 i personbil, 14 i lastbil, 2 i buss och 4 i A-traktor och en i övrigt fordon)
  • 96 var oskyddade (30 motorcyklister, 20 cyklister, 4 el-sparkcyklister, 26 fotgängare, 11 mopedister och 5 övriga).

 

Utöver de mörka dödstalen skadades 15 437 personer på vägarna under 2022, varav 1 929 skadades svårt.

 

Mötesolyckorna ökade Singelolyckorna som tidigare varit dominerande har minskat, i stället ökar mötesolyckorna. Av personerna som färdades i personbil, lastbil eller buss omkom 46 i mötesolyckor och 36 i singelolyckor. Av motorcyklisterna omkom 15 i singelolyckor.

 

Skyddade fordon Antalet omkomna i skyddade fordon, såsom personbil, lastbil och buss, har minskat. En anledning kan vara att fordonen har blivit säkrare och att vägarna delvis har blivit bättre, men inte när det gäller till exempel mötesolyckor. Där behövs mer mötesseparering med mitträcken.

 

Oskyddade trafikanter Antalet omkomna bland oskyddade trafikanter – gående, cyklister, motorcyklister och mopedister, har inte minskat utan ligger på samma nivå flera år bakåt. För oskyddade trafikanter behövs kraftfulla åtgärder för att öka säkerheten. Exempelvis fysiska åtgärder, drift- och underhållsåtgärder samt beteendepåverkan. Utformningen av gatumiljön måste också harmonisera med den skyltade hastigheten. Ett lugnare tempo på stadens gator leder till både bättre vistelsemiljö och färre olyckor.

 

A-traktorer Statistiken visar också att fyra personer omkom i A-traktorolyckor 2022, jämfört med en person under 2021. Att antalet olyckor har ökat där A-traktorer varit inblandade, kan vara en spegling av att antalet A-traktorer på vägarna har ökat.

 

Mer statistik

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor . 


Sveriges officiella statistik fastställs i april av myndigheten Trafikanalys.

Dödsolyckorna på vägarna ökade 2022

2023-01-12