Dubbdäck på cykel ger bättre grepp

Halka är den dominerande orsaken bakom cyklisternas singelolyckor under tiden december-februari. Ett sätt att minska olycksrisken är att använda dubbdäck.

 

Vanliga cykeldäck, som de flesta av oss har på sommaren, har en särskild gummiblandning som fungerar bättre i varmare temperaturer. Gummit är då lite hårdare och slits inte lika mycket på uppvärmd asfalt, vilket därmed ger bättre grepp. Dubb- och vinterdäck har en mjukare gummiblandning som gör att däcken inte stelnar lika snabbt i minusgrader som sommardäck.

 

Bäst är att ha dubbdäck på både fram- och bakhjul och att dubb finns både i mitten av däcket och på sidorna. Om du bara har ett dubbdäck är det säkrast att ha det på framhjulet.

 

Genom att cykla året runt får du vardagsmotion och massor av frisk luft. Samtidigt som du bidrar till en frisk luft för alla!

 

Att trampa året runt går alldeles utmärkt - Kör dubbat, ha bra belysning, reflexer och glöm inte hjälmen!

 

Underhåll på cykelbanorna

Kommuner plogar och halkbekämpar det kommunala gång- och cykelvägnätet. På din kommuns hemsida hittar du information om hur du kan anmäla problem eller faror kring snöröjningen i kommunen. Det kan till exempel handla om en snöhög som skymmer sikten i en korsning, eller annat problem som gäller snöröjning.

Samfälligheter och Trafikverket ansvarar själva för sina gator.

Dubbdäck på cykel ger bättre grepp

2023-11-24