Forskare tycker att barn ska gå och cykla till skolan

I våras lade forskare vid Luleå tekniska universitet och VTI fram ett förslag till en nationell rekommendation för barns resor till och från skolan.

Enligt denna ska barn genomföra aktiva resor (exempelvis gå eller cykla), året om, helt eller delvis till och från skolan redan från förskoleklass.

Detta bör ske på ett säkert sätt tillsammans med en vuxen i början, så att barnen lär sig trafikmiljön. Men så småningom kan det ske i sällskap med andra barn, eller självständigt genom att barn och vårdnadshavare tillsammans bedömer förmågan i förhållande till den aktuella trafikmiljön.

 

Färre bilar i skolans närområde leder till ökad trygghet och säkerhet för alla. Att gå eller cykla med barn till skolan är ett bra sätt att grundlägga goda vanor och ett trevligt sätt att umgås. Det bidrar också till att utveckla barnens trafikmognad.

Barn som går eller cyklar till skolan har dessutom lättare att koncentrera sig under skoldagen.  

 

Fördelar med att gå och cykla till skolan

  • Färre bilar runt skolor gör att eleverna får en säkrare trafikmiljö
  • Fysisk aktivitet har en positiv påverkan på ungas fysiska och psykiska hälsa samt förmåga att lära sig
  • Tid att umgås med familj och kompisar
  • Mindre växthusgaser och bättre luft
  • Minskade kostnader när bilen används mindre

 

Rapport från Luleå tekniska universitet: Prövning och analys av barnets bästa när det gäller nationella rekommendationer för aktiva skolresor: en barnkonsekvensanalys 

Forskare tycker att barn ska gå och cykla till skolan

2023-08-07