Glöm inte reflexer i mörkret!

I helgen är det dags att ställa om till vintertid och det är också hög tid att ta fram reflexer för att synas i trafiken. Cirka 40 procent av alla fotgängarolyckor sker i mörker. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörker och minskar risken för att råka ut för en olycka.

 

NTF Västmanland delar ut reflexer i Västerås 

För att uppmärksamma vikten av att använda reflexer och öka synligheten i trafiken delar NTF Västmanlands funktionärer från Mälardalens Bilkår ut reflexer utanför ICA Maxi på Hälla köpcentrum i Västerås fredagen den 27 oktober från kl 16.00

Passa på att komma förbi och hämta en, först till kvarn gäller! Vi svarar såklart också på dina frågor om reflexer och trafiksäkerhet. 

 

Fem fakta om reflexer 

  • De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer.

 

  • Med reflex ser en bilförare dig på cirka 125 meters avstånd och då har föraren god tid på sig att sakta in. Utan reflex och i mörka kläder ser bilisten dig först på cirka 20–30 meters avstånd.

 

  • Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.

 

  • Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre.

 

  • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på bland annat cyklar, mopeder, rullstolar och elsparkcyklar. Tänk även på att barnvagnar och hundar också behöver reflexer för att synas i mörkret.

 

Fungerar dina gamla reflexer?

  • Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  • Lys på båda reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  • Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya ska du inte använda den mer.

 

Läs mer om reflexer på NTF:s webbplats. 

 

Glöm inte reflexer i mörkret!

2023-10-25