Halksäkert för gående

Under vintern orsakas nästan nio av tio fallolyckor i trafiken av halka på grund av is eller snö. De flesta, cirka 85 procent, inträffar i en tätort. Samhällets kostnader för fallolyckor på snö och is är minst dubbelt så stor som kostnaden för vinterväghållningen. Det finns sannolikt goda möjligheter till en samhällsekonomisk besparing genom att i ökad omfattning förebygga fallolyckor på snö och is. Förbättrad drift- och underhåll av underlaget är den viktigaste fallpreventiva åtgärden för både cyklister och fotgängare. Uppvärmda ytor har visat sig ha störst skadereducerande effekt. 

 

Extra viktigt att tänka på vad du har på fötterna

-Det du själv kan göra då halkan slår till är att använda halkskydd på skorna när du är ute. Eller investera i och använda bra skor med dynamiska dubbar. Det är ett bra sätt att undvika halkolyckor.

Du kan även få dina skor dubbade hos en del sportaffärer. Allt ifrån promenadskor till löparskor går oftast att dubba. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att förbättra greppet!

Halkskydd är effektivast när du går på is eller hårdpackad snö. Halkskydd och broddar finns i många olika modeller. Det finns halkskydd som täcker hela foten, hälen eller bara framfoten.

 

Här hittar du råd om hur du väljer rätt halkskydd: https://ntf.se/konsumentupplysning/gaende/halkskydd/

Halksäkert för gående

2021-01-11