Snart är det högsäsong för den vanligaste olyckan i trafiken. I Sverige skadas årligen cirka 3000 gångtrafikanter allvarligt i fallolyckor. Fallolyckorna drabbar i hög grad kvinnor och äldre personer. Var fjärde fallolycka leder till bestående men. NTF har granskat hur väl snöröjning och halkbekämpning fungerade i 20 slumpmässigt utvalda kommuner.
Västerås granskades under januari till mars månad 2021. Observationerna genomfördes på 14 platser och vid fem olika tillfällen, så snöröjningen och halkbekämpningen kontrollerades vid 70 tillfällen under perioden. Statistik mellan år 2015 till 2019 visar att det inträffade 1 209 fallolyckor (74%) under vintermånaderna och 432 fallolyckor (26%) under barmarksmånaderna i Västerås.
Nationellt är ungefär 70 procent av de allvarligt skadade i fallolyckor kvinnor, oavsett ålder. Åldersfördelningen visar att en majoritet är 55 år och äldre, med störst andel bland 55–64 åringar, det vill säga bland de som fortfarande är yrkesverksamma.
Fallolyckor kan ofta relateras till att gångtrafikanter halkat eller snubblat och tappat balansen till följd av kanter eller andra ojämnheter. Till stor del är detta orsaker som skulle kunna avhjälpas med drift- och underhållsåtgärder. Halkolyckor på is och snö inträffar från oktober till april. Två av tre allvarligt skadade gångtrafikanter skadas på grund av halt väglag.
Ladda ner rapporten: NTF Rapport 2021:3 Ingen ska falla
2021-11-04