Undvik trafikolyckor till helgerna...

Håll avstånd - även på hjul

Jul- och nyårshelgen är en av årets mest trafikintensiva helger och risken för olyckor ökar. I år är det viktigare än någonsin att inte skada sig i trafiken då sjukvården redan är tungt belastad. Med små insatser kan vi tillsammans bidra till en bättre säkerhet i trafiken och en minskad belastning på sjukvården.

 

Årets tema om att hålla avstånd – bra även i trafiken

- Tänk på att hålla avstånd även på vägarna. En olycka kan bero på olika faktorer men hastigheten har den största betydelsen för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Med rätt hastighet bidrar du till att minska risken för olyckor i jultrafiken. 

 

Välj rätt resdagar

I år infaller julafton på en torsdag. Baserat på olycksstatistik från tidigare år bör du undvika 22 december som resdag. Förutom den 22 blir det sannolikt många olyckor den 27, 28 och 29 december. I januari när alla ska hem, bör man planera så man inte behöver ut på vägarna den 7:e eller 8:e.

 

Men det är inte bara som bilist man skadas i trafiken under jul- och nyårshelgen. Även cyklister och gående är extra utsatta när trafiken tätnar, årstiden är mörk och risken för halka ökar. 

 

- Ta gärna del av NTF:s tips till dig som gående, cyklist och bilist under helgerna. Läs mer »

 

- Håll dig uppdaterad via Sveriges Radio P4, krisinformation.se och aktuellt läge i trafiken på trafikverket.se.

Länkar

 

God jul & gott nytt år, önskar vi på NTF Västmanland ❤️ 

Håll avstånd - även på hjul

2020-12-18