Lys upp i mörkret

Nu har vi ställt om till vintertid och det blir mörkt tidigare på kvällarna. Se till att hålla dig synlig och ta fram dina reflexer när du rör dig i trafiken, så minskar risken för olyckor.

 

De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Det mänskliga ögat är anpassat för dagsljus och synförmågan försämras kraftigt i mörker. Framför allt blir det svårt att urskilja kontraster. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförare svårare att upptäcka gående. Med reflexer syns du när du går över gatan. Du syns också på långt håll när du står vid en busshållplats.

 

Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre eller att placera reflexer runt armar och ben. Det finns bland annat s.k. slapwrap reflexer som du slår runt handleder och vrister  som gör att du syns bra i mörkret. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

 

Moderna reflexprodukter

Klädesplagg och accessoarer i reflexmaterial är perfekt för dig som ofta missar att använda externa reflexer. Det finns olika reflexjackor, reflexvästar, reflexryggsäckar/väskor, mössor, vantar och skor med reflexer för både dam, herr och barn som värmer gott när det är kallt samtidigt som du syns i trafiken.

 

Läs mer om reflexer: https://ntf.se/konsumentupplysning/gaende/reflexer/

 

 

Även cykeln ska synas

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha fungerande och tänd belysning och reflexer.


  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill
  • vit reflex framtill
  • vit eller orangegul åt sidan

 

Läs mer om regler för cykel: Cykel, Transportstyrelsens webbplats

Lys upp i mörkret

2021-11-01