- En ung förares berättelse

Närkontakt. (Module Close To)

- Det blev fel den där kvällen, berättar Färdinand Lundgren för eleverna på fordonsgymnasiet Skövde Kavelbro. Eleverna lyssnar koncentrerat, men först efter att de inser att det inte är påhittat utan på riktigt.

Det är första gången Färdiand berättar sin historia för ungdomar som håller på att ta körkort eller överväger att ta det. Han har fått utbildning i presentationsteknik och får även fortsättningsvis stöd av NTF.

- Det är inte så lätt att formulera sina misstag så andra förstår, men om min berättelse kan bidra till en ökad förståelse för riskerna i trafiken så är det värt varenda minut, tycker Färdinand.

NTF hittade Färdinand via ett samarbete med Länsförsäkringar, i projektet finns även Folksam med.


Färdinand Lundgren

Närkontakt, eller Module Close To som det från början kallades, är ett projekt som NTF driver med finansiering av Trafikverket. Projektet går ut på att få unga förare, som själva orsakat en allvarlig trafikolycka, att berätta för körkortselever om sina erfarenheter.

Utvärdering av det ursprungliga EU-projektet Module Close To visar att dessa verkliga berättelser lyckas påverka ungdomar, särskilt de som tycker att det är kul att ta risker – alltså de som längre fram blir överrepresenterade i olycksstatistiken.

- Det är svårt att påverka ungdomar men här har vi en metod som verkligen fungerar, säger projektledaren Ing-Marie Petersson, NTF FyrBoDal. Det är jättespännande att se hur ungdomarna reagerar när någon som de kan identifiera sig med berättar sin historia.

Projektet behöver fler som vill berätta sin historia men det kan vara väldigt svårt att öppna sig på det sätt som Färdinand gör.

Vill du berätta din historia – kontakta oss på NTF.


2013-05-23