Påminnelse

NTFs skoltävling #10sekunder förlängs

Nu kan skolklasser i årskurs 3–6 tävla i årets trafiksäkraste tävling, till och med den 17 maj. Utmaningen eleverna ställs inför är att med hjälp av film visa hur lite man hinner göra på 10 sekunder. De filmer som bäst visar hur onödigt det är att köra för fort har chansen att vinna en spännande dag med klassen på Liseberg, Upzone, Universeum eller Boda Borg. Att använda film som redskap bidrar till kreativitet, samverkan, förståelse för sammanhang och nyfikenhet hos eleverna.

 

Tävlingen föddes ur ett problem. Att allt för många bilförare kör för fort utanför grundskolor. Och med kreativiteten som främsta tillgång tar sig eleverna an utmaningen att skapa film på̊ temat trafiksäkerhet. Uppgiften är enkel, att med hjälp av film illustrera vad man hinner göra på̊ 10 sekunder. Genom att locka fram kreativiteten hos elever och omvandla teorin till något praktiskt vill vi uppmärksamma att varje skolbarn har rätt till en säker trafikmiljö.

 

Runt många skolor är hastigheten begränsad till 30 km/tim. Men resultaten av NTF:s hastighetsmätningar visar ideligen på samma allvarliga faktum: ungefär hälften av alla bilar som passerar kör för fort. Trots att den som kör i 50 km/tim bara sparar 10 sekunder per 200 meter jämfört med att hålla 30 km/tim. Något som kan vara helt avgörande om olyckan väl är framme.

 

-Tävlingen är för elever i årskurs 3–6.

-Varje klass skickar in sina bästa filmer, högst två.

-Filmerna kan producera klassvis, i grupper eller enskilt.  

-Filmerna ska vara max 10 sekunder.

 

Tävlingen pågår mellan 17 april och 17 maj 2023. Läs mer på #10sekunder

 

Gå gärna in på hemsidan Trafiken i skolan för mer inspiration och tips på hur trafiksäkerhet kan inkluderas i undervisningen!

NTFs skoltävling #10sekunder förlängs

2023-05-08