Använd reflexer så syns du i mörkret

Det har redan börjat mörkna rejält – både på morgon och kväll. En stor del av året är mörkret en försvårande omständighet i trafiken. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret, och att minska risken för att råka ut för en olycka. 

 

De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att andra trafikanter ser dig. Det mänskliga ögat är anpassat för dagsljus och synförmågan försämras kraftigt i mörker. Framförallt blir det svårt att urskilja kontraster. Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförare svårare att upptäcka fotgängare. Tänk på att vägbanan blir mörkare när den är blöt. Då minskar gatubelysningens effekt.

 

Reflexer gör att man syns på ungefär 125 meter håll i mörker om man möter en bil med halvljus. Om man inte har någon reflex och är mörkklädd ser bilföraren fotgängaren först på ca 20–30 meters avstånd. 

 

  • Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben.
  • Kontrollera när du handlar reflex att den är SIS eller CE-märkt.
  • Ligger en reflex i fickan tillsammans med t ex nycklar blir den snart repig och tappar mycket av sin reflexförmåga.
  • Normal livslängd för reflexer är ca tre år

 

Du kan testa själv. Häng upp din gamla reflex tillsammans med en som är ny i ögonhöjd i ett mörkt rum och lys med en ficklampa. Vilken syns bäst?

  

Cykelbelysning

Även om du cyklar i stan är det viktigt med bra belysning i skymning och mörker eftersom bilister har svårt att se dig. Förutom att bilar upptäcker dig, underlättar bra belysning samspelet med andra cyklister och med gångtrafikanter, och kan ibland behövas för att belysa vägbanan.

 

Vad säger lagen?

  • Reflexer, lyktor och strålkastare ska finnas på cykeln vid cykling i mörker, vilket betyder från skymning till gryning.
  • Baktill på cykeln ska det finnas en lykta som kan visa rött ljus bakåt (baklykta) så att den tydligt syns på ett avstånd på 300 meter.
  • Framtill på cykeln ska det finnas en strålkastare som kan visa vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt och tydligt kunna ses på ett avstånd på 300 meter. Har strålkastaren blända ljus ska den snabbt kunna bländas av.
  • Vit reflex ska finnas fram.
  • Röd reflex ska finnas bak.
  • Orangegul eller vit reflex ska finnas åt sidan.
  • Baklyktan får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.

 

Länkar:

Trafikanters upplevda behov och problem i mörkertrafik i tätort:​en fokusgruppsstudie med cyklister, äldre bilförare och äldre fotgängare (  VTI notat 5-2010)

Test av cykellysen: Biomotion  – YouTube

Använd reflexer så syns du i mörkret

2023-10-04