Svarthalka - halkan som inte syns

Den svarta halkan kommer ofta när det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen ligger runt noll. Det kan frysa på vägbanan, trottoarer och parkeringar fastän det fortfarande är plusgrader i luften och på termometer.

Som gående är det bra med skor som har grova sulor ett halkskydd i väskan. Bästa halkskyddet är det som täcker fotsula och häl.

Vintercyklare bör utrusta cykeln med dubbdäck som ger mycket bättre grepp vid bromsning på is och även mycket bra grepp när cykeln svänger, jämfört med vanliga däck. Förutom dubbarna har dubbdäck för cykel en mjukare gummiblandning vilket leder till bättre grepp när det blir kallt jämfört med vanliga däck.

Hjälm är alltid viktigt vid cykling! En cykelhjälm har en skyddande effekt och kan förhindra olika typer av skall- och hjärnskador om olyckan är framme. Därför behöver både barn och vuxna ha hjälm när de cyklar. En tunn hjälmmössa under hjälmen är skönt när det är lite kallare ute. En vindtät modell kan vara bra om du har en välventilerad hjälm. Det är viktigt att hjälmen sitter bra.

Använd alltid bra belysning och reflex när du cyklar!

När du kör bil och temperaturen ändras snabbt så kan det vara bra att tänka på några saker.

  • Håll avstånd till framförvarande bil och anpassa hastigheten.
  • Använd bilbältet på alla platser i bilen.
  • Ha rätt däck på bilen.
Svarthalka - halkan som inte syns

2020-01-28