Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna då många är ute i trafiken. Växlande väder och väglag gör att man som bilist bör vara extra försiktig. Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13–14 personer årligen, enligt Transportstyrelsens statistik. Dagarna före helgdagarna är, historiskt sett, de mest riskfyllda på vägarna. Om du måste ut och resa under helgerna är det bra att planera resan i god tid. Här får du några tips från NTF som gör resan både säkrare och behagligare.
Ta tid på dig och planera resan väl, då minskar risken att bli stressad och göra riskabla omkörningar. Starta i tid och ta det lugnt.
Kontrollera däcken - särskilt om du ska göra en långresa. Se till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Säkerhetsrekommendationen är minst 5 mm för vinterdäck.
Ge bilen en extra service så att den är i trim. Säkerställ att alla lampor fungerar, fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. Utifall man blir stående är det bra om det finns extra varma kläder, filtar och reflexvästar i bilen.
Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en kraftig inbromsning eller en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat.
Var utvilad vid start och ta regelbundna raster under resan. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Ofta är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot på vägen lägre och olyckorna färre. Om det bara är möjligt, kör bil när det är dagsljus – mörker gör det svårare för ögat att bedöma avstånd och hastighet. Mörkerkörning är mer ansträngande än vanlig körning, så ett bra tips är att ta många pauser och köra utvilad.
Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter om du druckit alkohol.
Använd bilbälte och rätt skyddssystem för barnen. Planera så ni har tillgång till rätt typ av bilbarnstol även om ni måste låna eller hyra bil under helgerna.
Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal. Välj helst vägar med mittäcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare.
Håll avstånd till övriga trafikanter. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara större, då undviker du seriekrockar.
Tänk på att du inte är ensam i trafiken. Med stress och mörker ökar riskerna för gående och cyklister. När vi inte ser varandra i god tid blir det svårare att hinna reagera i tid om något oväntat händer.
För dig som cyklar eller går är det viktigt att synas och att inte halka. När du ska ut så sätt på dig reflexväst eller några extra reflexer och använd dubbdäck eller halkskydd beroende på om du cyklar eller går.
2022-12-16