Trampa på i sommar. Och använd hjälm förstås!

Att cykla blir bara mer och mer populärt både som motionsform och som ett sätt att transportera sig. Det är inte så konstigt eftersom cykling oftast är det behändigaste sättet att ta sig från en plats till en annan i en stad. Dessutom ligger det i tiden att förflytta sig på sådana sätt som minskar risken för smittspridning av coronavirus.

-Men det bästa med cykling är själva frihetskänslan som många känner på hojen!

Tyvärr är svåra cykelolyckor ett växande problem. Varje dag råkar tre cyklister ut för huvudskador, vilket är bland det farligaste som en cyklist kan råka ut för. Försäkringsbolaget Folksams olycksstatistik från verkliga olyckor visar tydligt att cykelhjälmen är av mycket stor betydelse. Två av tre huvudskador hade kunnat undvikas om cyklisten hade burit hjälm vid olyckstillfället.

 

Välj en behaglig hjälm som du gillar

Utvecklingen av olika sorters cykelhjälmar för både barn och vuxna går framåt. Att välja rätt hjälm är a och o. Sitter den perfekt på huvudet och du trivs bra i hjälmen ökar chansen för att den faktiskt används! Tycker du att en hjälm förstör frisyren? Prova Hövding – en airbag för cyklister! Hövding är ett huvudskydd i form av en krage som bärs runt halsen. Kragen innehåller en airbag som blåses upp och skyddar huvudet vid en olycka.

Ta gärna en titt på hur Hövding fungerar här: https://hovding.com/se/hovding3/sa-fungerar-hovding/#offset

 

Test av cykelhjälmar

Cykelhjälmstester som genomförs i Sverige visar stora skillnader i säkerhet mellan olika hjälmar. Tyvärr saknas det internationella tester av cykelhjälmar för att öka säkerheten, motsvarande de bilkrocktester som utförs av Euro NCAP.

Folksam genomför årligen tester av olika cykelhjälmar där du kan se vilka hjälmar som är vinnarna. Det är inte alltid priset som är avgörande för hur bra en hjälm skyddar.  

Läs om hjälmtesterna här: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-vuxna

 

Välj rätt hoj

Utbudet av cyklar har ökat enormt under senare år. Varför inte passa på att testa olika typer av cyklar för att hitta nya sätt att pendla eller resa? Exempelvis elcykel eller lastcykel om du till exempel behöver skjutsa barn eller veckohandla. Det finns också cyklar som är speciellt lämpade för äldre såsom cyklar med lågt insteg och moderna trehjuliga cyklar för vuxna.

 

Vill du vara säker på vilka trafikregler som gäller för dig som cyklar?

Hur ska man egentligen förhålla sig till sina andra medtrafikanter? Och vilka trafikregler gäller för dig som cyklist? Läs här: 

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Cyklist-mopedist-motorcyklist/Trafikregler/

 

Cykelkartor

Det finns mycket att upptäcka och uppleva från cykelsadeln. Kanske kan hela familjen göra cykelutflykter till olika platser och aktiviteter?

För att uppmuntra fler att cykla har många kommuner tagit fram en cykelkarta. I cykelkartan hittar du de cykelvägar som är bäst för dig. Du kan oftast ladda ned den på kommunens webbsida, turistbyrån eller hämta den i kommunhusets reception.

 

Nyservad cykel

Passa också på att ge din cykel lite extra kärlek innan du rullar iväg; rengör cykeln, olja kedjan, testa bromsar, växlar och pumpa däcken. Eller så lämnar du in din cykel på service till en cykelhandlare! Se även till att ha bra cykelbelysning och reflexer. Det gör att du ser vägen och att du syns tydligt för andra trafikanter i skymning samt mörker.

 

Stora delar av vår natursköna omgivning i Västmanland upplevs bäst på cykel! Packa picknickkorgen, ta på cykelhjälmen och trampa iväg…          

Trampa på i sommar. Och använd hjälm förstås!

2020-06-18