Undvik att falla när det är halt

När det töar och fryser om vartannat kan det bli ordentligt halt. Det finns några hjälpmedel som kan minska risken att halka både till vardags och om du tränar ute om vintern.

 

Broddar

Broddar gör det möjligt att växla mellan dubbat och odubbat. Broddarna monteras under sulan och kan sättas dit och plockas av utifrån dagens förutsättningar. Med hjälp av broddarna får du fäste på snö och is. 

 

Löstagbara halkskydd

Löstagbara halkskydd till skor finns i olika varianter att köpa, bland annat på apotek och i skoaffärer. Halkskydd som täcker hela sulan ger absolut bäst fäste, men halkskydd för framfot eller häl är oftast lättare att ta av och på. 

 

Dubbade kängor och skor

Dubbade kängor och skor med ståldubbar är en bra investering när det är isiga förhållanden. Dubbade skor är en garanti för bra grepp, och i de allra flesta lägen ger dubbskor bättre grepp än lösa broddar. Det finns även kängor och skor som har grovmönstrade yttersulor i gummi med utfällbara dubbar i metall.

 

Fundera på hur ska använda halkskydd

Ska du ha skyddet på promenaden eller på shoppingrundan? Om du vill kunna gå inomhus skall det vara lätt att ta av och på halkskydden. De flesta halkskydden kan göra klinkergolvet i affären, eller gågatans stenbeläggning, till riktiga ”isbanor”.

 

Gåstavar med isdubb

Gåstavar med isdubb ger ett bra grepp ute så att du slipper halka runt med stavarna och i stället få grepp i marken vid snö och is.

 

Dubbdäck på cykeln

Fler och fler cyklar året runt och då är det värt att investera i ett par bra vinterdäck. Gummit på vinterdäck är mjukare vilket gör att de inte blir stela lika snabbt som vanliga däck när det är kallt ute. Det finns vinterdäck till cyklar med dubbar eller utan dubbar. Vinterdäck till cyklar finns i de flesta sportbutiker som säljer cyklar. Många av dem erbjuder även servicen att skifta däck på cyklar.

 

Använd reflexer

Använd bra reflexer när du är ute i mörker, även om det finns gatubelysning. Då syns du mycket bättre. Det är ett enkelt och billigt sätt att synas och skydda sig själv i trafiken.

Bär du reflex syns du på 125 meter håll i mörker. Om du inte har reflex och bär mörka kläder syns du på 20–30 meter håll. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i staden och på landsbygden.

 

Undvik att falla när det är halt

2023-01-09