Vem kör på Power Big Meet?

Snart kommer tusentals bilar och bilentusiaster att dominera i stan. Den vänliga karnevalsstämningen gör Power Big Meet till en av sommarens stora höjdpunkter för många. Med i glädjeruset finns också att umgås med kompisar, att campa och att festa. För att det hela ska sluta precis så lyckligt som planerat är det viktigt att aldrig blanda ihop alkohol och droger i trafiken för att undvika tråkigheter.

-Vi vill uppmana deltagare och besökare att aldrig utsätta sig för den oerhörda risk det innebär att köra påverkad eller att åka med en påverkad förare, säger Elisabeth Westman, projektledare på NTF Västmanland. Utrusta dig med en egen spärr som stoppar dig från att göra farliga saker. Det är betydligt modigare att vägra åka med.

Bra att tänka på
Se till att situationen aldrig uppstår. Bestäm i förväg hur du ska ta dig hem.
• Gå eller cykla.
• Åk kollektivt.
• Turas om att vara chaufför i kompisgänget.
• Hör med mamma/pappa eller kompisar. De är säkert villiga att hämta dig.
• Se till att ha taxipengar hem.
• Gå ihop några stycken och skramla till en taxi.

-Även när alkoholen gått ur kroppen är man ofta fortfarande en sämre bilförare dagen efter. Man har längre reaktionstid och har lättare för att bli väldigt trött. Och om man dessutom har sovit för lite är effekten nästan densamma som om man vore påverkad. Det handlar ju inte bara om att man ska klara sig igenom en eventuell poliskontroll - man ska vara en bra förare också, säger Elisabeth Westman.


Det finns så mycket myter och kring alkohol och trafik. Här tänkte vi slå hål på några av dem.

Det är väl inte så vanligt med rattfylleriolyckor.
Varje vecka dör mer än en person i en alkoholrelaterad trafikolycka och mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken är onykter.

Nog kan man köra på en folköl…
Nej, du kan inte tänka på det sättet. En flaska folköl eller ett glas vin innehåller ungefär lika mycket alkohol som en snaps (alkoholhalt 40 %).

Jag har ju druckit kaffe och motionerat efteråt.
Det finns ingen mirakelmedicin eller några genvägar som skyndar på tillnyktrandet.

Jag känner mig inte bakfull, nu kan jag köra.
Även om alkoholen är förbränd är din prestationsförmåga nedsatt. Försök visar på 20 % sämre körförmåga, trots att försökspersonerna inte haft alkohol kvar i kroppen och inte känt sig bakfulla.

Sitter jag i baksätet är det inte mitt bekymmer.
Jo, det är det. Sätter du dig i bilen med någon som kör rattfull, utan att försöka stoppa personen, är du medskyldig om något skulle hända. Dessutom drabbas du faktiskt av samma olycka.

Själv kör jag extra försiktigt när jag är full.
Det hjälper inte. Du får sämre reaktionsförmåga och klarar inte av situationer du skulle ha fixat i nyktert tillstånd. Du råder inte över plötsligt utspringande barn, djur eller fotgängare. Bara för att ta några exempel.


Låt oss få se ett lyckat arrangemang, en riktig fest, där både besökare och deltagare tar sitt ansvar. Och utan olyckor på väg därifrån.


2013-07-05