NTF vill att fler vintercyklar - och gör det säkert!

NTF Västmanland, NVK samt kommunen i Fagersta genomförde en vintercyklingsaktivitet i går! Vi cyklade en runda i ett snöigt Fagersta och lyfte frågan om vintercykling. Med oss​​ var vintercyklande kommuninvånare som gav sin bild av hur vintercykling fungerar i kommunen. 

 

Vinterunderhåll av gång- och cykelvägar

Cyklisterna lyfte bland annat fram problem med väghållare/aktörer som skyfflar ut snö från körbanor upp på gång- och cykelvägar. Det bidrar till att en del cyklister söker sig ut i körbanan bland bilar. Viktigt att samordna snöröjningen för gator och gång- och cykelvägar mellan olika aktörer.

Att sätta upp stänkskärmar mellan vägar och gång- och cykelvägar – så att snömassorna inte kommer upp på gång- och cykelvägar – är ett tips från cyklisterna.

Även cyklisternas problem med snömodd, snöslask och återfrysning som ger ishalka och isiga spår på gång- och cykelvägar diskuterades.

 

Fördelar med vintercykling

Cyklisterna ser många fördelar med året runt cykling – det ger frihet, går snabbt, är smidigt och man mår bra av det!

Med hjälm, dubbdäck, bra belysning och kläder efter väder är det en frihet att kunna cykla året om!

Att cykla med dubbdäck gör cyklingen betydligt mer säker och stabil. Det är också bra att tänka på att ha så breda dubbdäck som möjligt eftersom det ger bättre grepp och stabilitet i snön.

 

Cyklisterna säger att det stora problemet är att komma i gång med vintercykling. Men har man väl kommit i gång blir det lättare och lättare!

-Vädret spelar givetvis in, men prova! 

 

Tjänstepersonerna från kommunen och NVK uppgav att de fått värdefull information som de tar med sig i det fortsatta arbetet för ökad och säker cykling. Och även bra input till den nya Trafikplanen i kommunen.

Cyklisterna tyckte det var intressant att få kunskap om kommunens driftrutiner av gång- och cykelvägar vintertid, vilket också gav dem en ökad förståelse för arbetsuppgiften.

 

 NTF vill att fler vintercyklar - och gör det säkert!

2023-12-12