Vinterdäck

För att köra tryggt och säkert på vintern är det viktigt att ha bra däck som är anpassade efter väder och väglag. Byt till vinterdäck i god tid så att du är redo när den första halkan kommer.

 

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och är på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

 

1 december – 31 mars 

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är väglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

 

16 april – 30 september 

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. .

 

* Med vinterväglag menas att det finns snö, är, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

 

Läs mer här: Information om däck

Vinterdäck

2022-10-05